Tomasz Jakubiak

Kremowa zupa z dorsza z marynowanym imbirem i ziemniakami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

Kremowa zupa  z dorsza z marynowanym imbirem i ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 3.0

Składniki:

500 g filetów z dorsza

3 l rybnego bulionu

2 marchewki

jabłko

4-5 ziemniaków

seler naciowy

cebula

4 ząbki czosnku

papryczka chilli

2 łyżki marynowanego imbiru

sól

pieprz

Ostra pasta:

papryka

czerwona cebula

główka czosnku

marchewka

3 tajskie papryczki

2 łyżki przecieru pomidorowego

sól

olej

szczypta cukru brązowego

Przygotowanie:

Marchewkę, cebulę, selera, czosnek, papryczkę chilli, imbir, jabłko i ziemniaki pokrój na średnie kawałki. Na maśle w garnku najpierw podsmaż ziemniaki i jabłka, następnie pozostałe warzywa. Dopraw solą i pieprzem. Warzywa podsmaż. Dolej bulion rybny i dodaj filety. Warzywa gotuj do miękkości, następnie zupę zmiksuj na jednolity krem. Idealnym dodatkiem do zupy będą smażone ostre fileciki z dorsza. W maszynce do mielenia zmiel paprykę, cebulę, papryczki tajskie, czosnek i marchewkę. Na patelnię wlej olej i przesmaż zmielone warzywa. Pastę dopraw solą i duś przez 10 minut. Na koniec dodaj przecier pomidorowy i cukier. Pastę przełóż do miseczki, jednak nie całą. Na patelni, na której zostało trochę pasty, usmaż kawałki ryby. Zupę krem podawaj z kawałkami dorsza. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Barszcz ukraiński
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
Czarna zupa śródziemnomorska
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Zalewajka
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.