Kremowa zupa szparagowa - Monika Błotnicka

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Kremowa zupa szparagowa - Monika Błotnicka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,3 kg świeżych

zielonych szparagów

30 g (2 łyżki) masła

1,5 litra rosołu drobiowego

2 łyżki mąki

125 ml śmietany lekko ubitej

natka pietruszki – do przybrania

Przygotowanie:

Zielonych szparagów nie obieramy ze skórki. Odrywam zdrewniałe części szparagów, myję i osuszam. Szparagi kroję na mniej więcej 2,5 cm kawałki. W rondlu lub żaroodpornym naczyniu roztapiam masło na małym ogniu. Wrzucam szparagi, smażę 5 – 6 minut, często mieszam nie pozwalam się szparagom zarumienić. Dodaję rosół i doprowadzam całość do wrzenia na dużym ogniu. Szumuję i dalej gotuję na wolnym ogniu przez około 3 – 5 minut, nie dopuszczam do wrzenia, a gotuję do momentu, aż szparagi zmiękną, zachowując jednak kruchość – wyjmuję kilka główek szparagów do przybrania. Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem i gotuję pod przykryciem około 15 – 20 minut, aż szparagi zupełnie zmiękną. Miksuję zupę w blenderze/ malaserze, doprowadzam do wrzenia na niezbyt dużym ogniu. Do śmietany przelewam część wrzącej zupy i mieszam – hartuję śmietanę. Całość później przelewam do zupy. Doprawiam do smaku jeśli jest taka potrzeba – sól, świeżo mielony pieprz. Rozlewam na talerze, przybieram główkami szparagów i natką pietruszki, opcjonalnie łyżką gęstej śmietany. Jeśli podaję na zimno rozlewam np. do szklanek.

powrót

Podobne przepisy

Gulasz z owoców morza z anyżem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa jabłkowa z bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rosół z kneidlach
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Barszcz chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa tiza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego
Gosia  Molska
Przepis z programu Posmak świata (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chilijska

skomentuj przepis

Malibuszka

postów: 1

08.06.2012 17:15

CYTUJ

Wykonano! Przepyszne i łatwe do zrobienia:)Podane w Skladnikach 2 łyżki mąki miesza sie w osobnym pojemniku z kilkoma lyzkami gorącego kremu w którym pozniej "hartujemy" smietane.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.