Kremowa zupa szparagowa - Monika Błotnicka

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Kremowa zupa szparagowa - Monika Błotnicka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,3 kg świeżych

zielonych szparagów

30 g (2 łyżki) masła

1,5 litra rosołu drobiowego

2 łyżki mąki

125 ml śmietany lekko ubitej

natka pietruszki – do przybrania

Przygotowanie:

Zielonych szparagów nie obieramy ze skórki. Odrywam zdrewniałe części szparagów, myję i osuszam. Szparagi kroję na mniej więcej 2,5 cm kawałki. W rondlu lub żaroodpornym naczyniu roztapiam masło na małym ogniu. Wrzucam szparagi, smażę 5 – 6 minut, często mieszam nie pozwalam się szparagom zarumienić. Dodaję rosół i doprowadzam całość do wrzenia na dużym ogniu. Szumuję i dalej gotuję na wolnym ogniu przez około 3 – 5 minut, nie dopuszczam do wrzenia, a gotuję do momentu, aż szparagi zmiękną, zachowując jednak kruchość – wyjmuję kilka główek szparagów do przybrania. Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem i gotuję pod przykryciem około 15 – 20 minut, aż szparagi zupełnie zmiękną. Miksuję zupę w blenderze/ malaserze, doprowadzam do wrzenia na niezbyt dużym ogniu. Do śmietany przelewam część wrzącej zupy i mieszam – hartuję śmietanę. Całość później przelewam do zupy. Doprawiam do smaku jeśli jest taka potrzeba – sól, świeżo mielony pieprz. Rozlewam na talerze, przybieram główkami szparagów i natką pietruszki, opcjonalnie łyżką gęstej śmietany. Jeśli podaję na zimno rozlewam np. do szklanek.

powrót

Podobne przepisy

Delikatna zupa rybna
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Wegański chłodnik litewski
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Chłodnik z pieczonych pomidorów, czosnku i ogórków
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z selera korzeniowego z kwaśną śmietaną
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Bulion z wodorostami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Krem grzybowy z grzankami
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Malibuszka

postów: 1

08.06.2012 17:15

CYTUJ

Wykonano! Przepyszne i łatwe do zrobienia:)Podane w Skladnikach 2 łyżki mąki miesza sie w osobnym pojemniku z kilkoma lyzkami gorącego kremu w którym pozniej "hartujemy" smietane.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.