Gosia  Molska

Krem ziemniaczany ze słońcem Meksyku i tatrzańską nutą


Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Krem ziemniaczany ze słońcem Meksyku i tatrzańską nutą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8 ziemniaków

spory por (biała część)

wywar warzywny

papryczka chipotle

śmietana 18%

pół pomarańczy

kłącze trawy cytrynowej

opakowanie bryndzy

szczypta soli

oliwa

 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać trochę oliwę. Podsmażyć pokrojonego w plastry pora. Kiedy się zeszkli, dodać 6 ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę i kłącze trawy cytrynowej. Zalać wywarem z warzyw, ugotować do miękkości, dodać papryczkę, zmiksować. Z pozostałych ziemniaków wyciąć kulki,
wrzucić do zupy. Dolać sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę. Bryndzę wrzucić do zupy, poczekać aż się rozpuści.

powrót

Podobne przepisy

Zupa cebulowa z białym winem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska, Kuchnia koszerna
Zupa vichyssoise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chowder z łososiem i kukurydzą
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Zupa grochowa na wędzonych żeberkach
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa pho z pulpecikami z karpia
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.