Andrzej Polan

Krem z ziemniaka z zakwasem do żurku z kindziukiem


Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

Krem z ziemniaka z zakwasem do żurku z kindziukiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

500 g ziemniaków

2 cebule

1 szkl. zakwasu do żurku

olej Kujawski do smażenia

1 szkl. śmietany 30%

4-5 plastrów Kindziuka

łyżka czarnuszki

olej Kujawski z czosnkiem

szpinak

koperek

2 łyżki startego ser z Wiżajn

pieprz

sól

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na maśle. Dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Jeszcze chwilę razem smaż warzywa, a następnie zalej je wodą i gotuj. Ugotowane ziemniaki zmiksuj na krem, dodaj czysty zakwas bez osadu na dnie butelki. Do kremu dodaj śmietanę, dopraw sola i pieprzem. Na oleju Kujawskim przesmaż kindziuk pokrojony w cienkie paski. Smaż, aż stanie się chrupiący. Ser zetrzyj na tarce. Do talerza nalej zupę, posyp koperkiem i szpinakiem. Na koniec dodaj kindziuk, ser i czarnuszkę.

powrót

Podobne przepisy

Zupa brokułowa z orzechami brazylijskimi
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zielona zupa minestrone z wędzoną polędwiczką cielęcą
Przepis z programu Dietosfera (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna
Warzywna zupa z Genui
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tajska zupa z dyni
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.