Krem z zielonego groszku i szpinaku

Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

Krem z zielonego groszku i szpinaku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g groszku mrożonego

200 g świeżego szpinaku

0,5 l bulionu warzywnego

sok z połówki cytryny

kilka listków świeżej mięty

1 ziemniak

1 jajko

100 ml mleka

80 g mąki kukurydzianej

sól

pieprz do smaku

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

100 ml śmietanki UHT 36%

 

Naleśniki

1 jajko

100 ml mleka 0,5%

80 g mąki kukurydzianej

sól, pieprz do smaku

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

Przygotowanie:

W bulionie ugotować pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gdy będzie miękki dodać groszek,
szpinak, sok z cytryny, miętę, sól i pieprz. Ponownie zagotować, zmiksować i przetrzeć. W misce zrobić ciasto naleśnikowe: wymieszać jajko, mleko, oliwę i mąkę kukurydzianą aż powstanie ciasto. Doprawić solą i usmażyć klasyczne naleśniki, które następnie należy pokroić w długie „makaronowe” paski. Wlać zupę do głębokiego talerza, dodać makaron. Udekorować łyżką ubitej śmietany i świeżą miętą.

powrót

Podobne przepisy

Hiszpańska zupa z kurczakiem i papryczkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z wołowiną i warzywami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z zielonej kapusty i pomidorów i filet z dorady
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Żur na kiszonych rydzach z ziemniakami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z cukinii i sera brie
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

grzaneczka

postów: 7

04.09.2015 11:14

CYTUJ

pyszna zupka

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.