Marta Dymek

Krem z selera i papierówki


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

odsłon: 551

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ kg selera (1 bulwa)

1 kwaśne jabłko

1 por, razem z zielonymi liśćmi

1 mały ziemniak

olej

½ szklanki cydru

½ litra bulionu warzywnego lub wody

0,5 - 1 szklanka mleka roślinnego

1 - 2 łyżeczki dobrego octu lub soku z cytryny

spora szczypta świeżo startej gałki

mała szczypta zmielonych goździków (do roztarcia w moździerzu na planie)

sól i pieprz

 

do podania: olej z pierwszego tłoczenia, szczypior i grzanki lub pieczywo

 

Przygotowanie:

Seler obrać i pokroić w drobną kostkę, pory oczyścić i pokroić w półtalarki, jabłko oraz ziemniaka obrać i pokroić w grubszą kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać wszystkie składniki i smażyć na niedużym ogniu przez 3 - 5 minut.
Po upływie tego czasu wlać cydr, zwiększyć ogień i odparować. Następnie wlać bulion, przykryć i gotować 30 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie dodać mleko, ocet przyprawy oraz sól i pieprz i wszystko zmiksować blenderem na idealnie gładki krem. Podawać z dobrym olejem, szczypiorem i grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Zupa orzechowa z karmelizowanymi jabłkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik z melona z bezikami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Meksykańska zupa z kukurydzy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Gęsta zupa z wędzonej makreli
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.