Krem z pomidorów z chipsami parmezanowymi

Krem z pomidorów z chipsami parmezanowymi
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Kinga Paruzel

Seria kulinarna:
Z.U.P.A. (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pomidory i czosnek pokrój dość drobno. Do rozgrzanego garnka wlej oliwę i dodaj masło. Następnie wrzuć suszone pomidory i czosnek. Po ok. 3 minutach dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory oraz świeżą bazylię. Całość duś przez 30 minut na średnim ogniu. Do ostudzonych pomidorów dodaj serek mascarpone i zmiksuj wszystko na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem oraz cynamonem.
Ser typu parmezan zetrzyj na grubej tarce. Rozgrzej patelnię i wyłóż na niej papier do pieczenia. Następnie wsyp czubatą łyżkę parmezanu i lekko spłaszcz, aby chipsy miał owalny kształt. Przykryj je kawałkiem papieru do pieczenia. Po kilku minutach obróć i zdejmij z gazu, kiedy parmezan będzie zarumieniony. Dodaj chipsy do zupy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA