Tomasz Jakubiak

Krem z pieczonych warzyw


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

Krem z pieczonych warzyw
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 czerwone cebule

4 ząbki czosnku

papryka zielona

papryka czerwona

papryka żółta

3 papryczki chilli

3 pomidory malinowe

natka pietruszki

garść świeżych liści bazylii

2 gałązki tymianku

kilka listków świeżej kolendry

50 ml oliwy

puszka pokrojonych pomidorów

0,5 szklanki białego wina

łyżka octu winnego

sól

pieprz

Przygotowanie:

Cebule, papryki, czosnek oraz pomidory pokrój i wyłóż na blaszkę.
Dodaj bazylię, tymianek i polej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni na 10 -15 minut.
Po upieczeniu warzywa przełóż do blendera, dodaj pomidory z puszki, polej winem i octem. Dodaj zioła, sól i pieprz. Dolej wody, żeby krem nie był zbyt gęsty. Zmiksuj.
Krem podawaj z kawałkami podpieczonego, chrupiącego chleba, na ciepło lub zimno - jak wolisz. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Węgierska zupa rybna
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Zupa rybna z chińskim selerem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.