Sophie Dahl

Krem z pieczonych pomidorów z tymiankiem i podwójnie pieczone ziemniaki z serem i szczypiorkiem


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Krem z pieczonych pomidorów z tymiankiem i podwójnie pieczone ziemniaki z serem i szczypiorkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ziemniaki

4 ziemniaki do pieczenia

łyżka masła

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

mały pęczek szczypiorku

drobno posiekany

200 g koziego twarogu

1 jajko od kury z wolnego wybiegu

rozkłócone

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i piecz ziemniaki ok. 1,5 godziny. W tym czasie rozłóż w brytfance pomidory, czosnek, cebule i tymianek. Dopraw je solą oraz pieprzem i obficie polej oliwą. Wstaw brytfankę do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie wyjmij pomidory z piekarnika i odstaw, żeby przestygły. Wyciśnij czosnek z łupinek, wyrzuć je, a pozostałe warzywa z czosnkiem zmiksuj w blenderze. Jeśli zupa jest za gęsta możesz ją rozcieńczyć bulionem albo śmietaną. Odstaw zupę na bok i przygotuj ziemniaki: wyjmij je z piekarnika, przekrój na połówki i ostrożnie wydłub miąższ ze skórek, zachowując je. Miąższ włóż do miski, wymieszaj z masłem, gęstą śmietaną, szczypiorkiem i kozim twarogiem. Na koniec wmieszaj jajko. Dopraw wszystko solą i pieprzem i nałóż farsz do zachowanych ziemniaczanych skórek. Zapiekaj przez 20 minut aż będą złociste. Kiedy ziemniaki będą prawie upieczone, podgrzej zupę i podaj z chrupiącymi na wierzchu, a miękkimi w środku faszerowanymi ziemniakami.

powrót

Podobne przepisy

Oscypek z burakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Roladki a la sushi
Przepis z programu Dietosfera (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia japońska, Kuchnia dietetyczna
Placki ziemniaczane
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Panir z salsą pomidorową
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Szpinak z ricottą
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#lovelyme

11.10.2011 17:30


wrocław

CYTUJ

zapomnieliscie o odrobinie sosu Worcesterskiego i octu balsamicznego, dodawanego przez Sophie do gotowego juz kremu z pomidorów.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.