Kinga Paruzel

Krem z pieczonej papryki z ziołami


Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 17439

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 sztuk czerwonej papryki

1 puszka pulpy pomidorowej

1 cebula

1 l bulionu wołowego

200 ml śmietany 30%

łyżka mąki

2 łyżki oleju

1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki

szklanka grzanek z chleba razowego

zioła: oregano, tymianek, bazylia

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Czerwoną paprykę umyj, osusz i włóż do piekarnika (180 stopni) na około 1 godzinę. Po upieczeniu ostudź, a następnie obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz łyżeczkę papryki wędzonej w proszku, a następnie wszystko razem podsmaż. Zalej warzywa wywarem mięsnym i gotuj. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj przecier pomidorowy i zagotuj. Ostudzoną zupę zmiksuj blenderem i ponownie zagotuj. Dodaj świeży tymianek, bazylię i oregano. Śmietanę wymieszaj z mąką i zapraw nią zupę. Całość gotuj jeszcze przez chwilę. Przed podaniem dopraw krem solą i pieprzem. Krem z papryki powinno podawać się z grzankami z razowego chleba.

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego
Gosia  Molska
Przepis z programu Posmak świata (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chilijska
Ekspresowa zupa orientalna
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z wędzonego dorsza z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Klasyczna zupa pomidorowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Żurek domowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krupnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Inis1984

postów: 4

26.04.2014 13:13

CYTUJ

Przepis wyśmienity :-)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.