Tomasz Jakubiak

Krem z młodych ziemniaków i młodego pora


Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 12469

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego

30 dag młodych ziemniaków

2 młode pory

2 łyżki masła

kilka plastrów wędzonego boczku

4-5 gałązek świeżego koperku

2 łyżki uprażonych płatków migdałów

kilka listków lubczyku

 

Przygotowanie:

Do garnka wkładam dobrze wyszorowane ziemniaki, zalewam bulionem i gotuję. W połowie gotowania na patelni przesmażam na maśle pory i dodaję do ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie, całość miksuję na jednolitą masę. Można dodać śmietany 30%, około 100 ml. Do gotowego kremu dodaję posiekany lubczyk, a bezpośrednio na talerz przesmażony bekon, migdały i posiekany koperek.

powrót

Podobne przepisy

Włoska zupa z oliwkami i makaronem
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci
Zupa z pomarańczy z karmelizowanym makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z jarmużu i białych warzyw z pulpecikami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Wiosenna zupa z makaronem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa z ciecierzycy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

aga_w222

postów: 1

23.06.2011 23:31

CYTUJ

Panie Tomku, w której restauracji można spróbowac Pana dań? Świetne przepisy, gratuluję. Pozdrawiam.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.