Krem z mascarpone z pomarańczą i truskawkami

Przepis z programu Basia Ritz. Kuchnia z sercem
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki

Krem z mascarpone z pomarańczą i truskawkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



krem:

250 g mascarpone (temperatura pokojowa)

200 g śmietany kremówki 30%

2 żółtka

3 łyżki cukru drobnego do wypieków

3-4 łyżki likieru pomarańczowego

skórka starta z 1 pomarańczy



owoce:

filety z 1 pomarańczy

ok. 250 g truskawek

2 łyżki cukru drobnego do wypieków

parę listków melisy cytrynowej

parę listków mięty

likier pomarańczowy



Przygotowanie:

Przygotować owoce: Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić w kostkę. Pomarańczę wyfiletować, dodać do truskawek. Owoce oprószyć cukrem i zalać likierem. Dodać posiekaną melisę i miętę, wymieszać i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

Przygotować krem: żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce mascarpone, nadal ubijając. Pod koniec dodać alkohol i skórkę z pomarańczy. Śmietanę ubić i dodać do kremu mieszając delikatnie szpatułką. Krem przełożyć do naczyń, w którym będzie serwowany (np. szklanki, duże kieliszki lub salaterki) i umieścić w lodówce na ok. 1 godzinę. Gotowy krem podawać z macerowanymi owocami.









powrót

Podobne przepisy

Nektarynki w syropie żurawinowym z waniliową ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding czekoladowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.