Claire Robinson

Krem z kukurydzy


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Krem z kukurydzy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 plastrów boczku

8 kolb kukurydzy

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Boczek smażymy na patelni. Kolby kukurydzy oczyszczamy z liści i włókien. Ostrym nożem ścinamy wierzchnią część ziarenek. Przekładamy je do naczynia. Następnie przejeżdżamy nożem po sercu kukurydzy i wyskrobujemy z niego „mleczko” (do naczynia, do którego przełożyliśmy odcięte ziarenka). Wyjmujemy z patelni usmażone plastry boczku i kładziemy je na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. A do tłuszczu, który pozostał na patelni trafiają odcięte ziarenka kukurydzy i „mleczko”. Pod wpływem temperatury mleczko zgęstnieje, co potrwa około czterdziestu minut. W czasie smażenia dolewamy do kukurydzy odrobinę wody, żeby się nie przypaliła. Na koniec przyprawiamy całość solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z prażonej mąki z ptysiami serowymi
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa jabłkowa z curry
Przepis z programu Pyszne i zdrowe inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Ekspresowa zupa orientalna
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zalewajka
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.