Krem z kukurydzy z krewetkami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Krem z kukurydzy z krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1l bulionu drobiowego

250 g krewetek

4 kolby kukurydzy

1 cebula

4 ząbki czosnku

½ kostki masła

4 łyżki oleju

1 papryczka chili

natka pietruszki

1 łyżka pikantnej przyprawy

½ cytryny

Przygotowanie:

Obierz i drobno pokrój cebulę, czosnek i papryczkę chili wraz z ziarnami. Na rozgrzane dno garnka wlej olej i dodaj masło. Kiedy masło się rozpuści wrzuć cebulę, czosnek i chili. Obierz kukurydzę. Za pomocą noża oddziel ziarna od kolby i wrzuć do garnka. Zalej bulionem warzywnym. Całość gotuj do miękkości kukurydzy. Do rozgrzanego woka wlej olej i dodaj masło. Kiedy się rozpuści wrzuć całe krewetki i obsmaż je. Pokrój czosnek, pęczek pietruszki i dodaj do woka. Zupę zmiksuj i stopniowo przelej przez sito. Krem i krewetki dopraw pikantną przyprawą, a krewetki dodatkowo skrop sokiem z cytryny. Krem podawaj z obranymi krewetkami.

powrót

Podobne przepisy

Zupa cebulowa z białym winem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska, Kuchnia koszerna
Zupa z topinamburem, ziemniakami i grzankami z serem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Fakes (grecka zupa z soczewicy)
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Zupa grzybowa z kiełbasą jałowcową i selerowym puree
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z czerwoną pastą curry i masłem orzechowym
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z młodych ziemniaków i młodego pora
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.