Marta Dymek

Krem z kalarepy, jabłka i żurku


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy

odsłon: 1289

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

500 g kalarepy

½ jabłka

1 ziemniak

¾ litra bulionu

¼ szklanki żurku

sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w pióra, czosnek obrać i zostawić w całości. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć przez 3 - 4 minut do czasu, aż cebulka zacznie robić się lekko złota.
Obrać kalarepę i pokroić w drobną kostkę, jabłko pokroić w kostkę. Dodać do garnka i podsmażać kolejne 3 - 4 minuty.
W tym czasie obrać ziemniak, pokroić w drobną kostkę i dodać do podsmażonych warzyw. Zamieszać, wlać bulion i gotować pod przykryciem przez 13 - 15 minut do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy wlać żurek, zmiksować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z olejem, grzankami lub prażonymi pestkami.

powrót

Podobne przepisy

Wegański chłodnik litewski
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy
Grzybowa soljanka
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy
Ulubiona zupa soczewicowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy
Krem z selera i papierówki
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy
Wojskowa grochówka
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.