Gary  Rhodes

Krem z kalafiora


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Krem z kalafiora
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 mały kalafior

25 g masła

sok z ½ cytryny

300 ml mleka

sól i biały pieprz

 

 

Przygotowanie:


Kalafior podziel na różyczki. W rondelku roztop masło. Gdy zacznie bulgotać, dorzuć różyczki kalafiora i wlej sok z cytryny. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu, aż kalafior zmięknie. Dolej mleko, doprowadź do wrzenia, nakryj pokrywką i duś, aż kalafior będzie zupełnie miękki. Odcedź. Zachowaj mleko, w którym się gotował. Różyczki kalafiora wrzuć do robota kuchennego. Dodaj sól i biały pieprz, zmiksuj. Wlewaj mleko, aż powstanie gładka masa. Aby pozbyć się grudek, przetrzyj przez sito. Wystudź.

powrót

Podobne przepisy

Delikatna zupa rybna
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Zupa tiza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Serbska zupa rybna
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia serbska
Chowder z łososiem i kukurydzą
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Zupa grochowa „Kuroniówka”
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.