Gary  Rhodes

Krem z kalafiora


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Krem z kalafiora
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 mały kalafior

25 g masła

sok z ½ cytryny

300 ml mleka

sól i biały pieprz

 

 

Przygotowanie:


Kalafior podziel na różyczki. W rondelku roztop masło. Gdy zacznie bulgotać, dorzuć różyczki kalafiora i wlej sok z cytryny. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu, aż kalafior zmięknie. Dolej mleko, doprowadź do wrzenia, nakryj pokrywką i duś, aż kalafior będzie zupełnie miękki. Odcedź. Zachowaj mleko, w którym się gotował. Różyczki kalafiora wrzuć do robota kuchennego. Dodaj sól i biały pieprz, zmiksuj. Wlewaj mleko, aż powstanie gładka masa. Aby pozbyć się grudek, przetrzyj przez sito. Wystudź.

powrót

Podobne przepisy

Prosta zupa jesienno-zimowa z kaszą pęczak i kiełbasą
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z kiszonych ogórków
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.