Tomasz Jakubiak

Krem z jarmużu i białych warzyw z pulpecikami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 4547

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 l bulionu warzywnego

por

seler

2 pietruszki

mały kalafior

5-6 liści jarmużu

oliwa

łyżeczka gałki muszkatołowej

łyżeczka suszonego imbiru

szczypta cynamonu

szczypta kminu rzymskiego

sól

pieprz do smaku

pulpety:

40 dkg mięsa mielonego z udźca indyka

skórka z cytryny

sok z cytryny

pęczek szczypiorku

4 łyżki sezamu

2 liście jarmużu

sól

Przygotowanie:

Na desce pokrój pora, selera, pietruszkę, kalafiora i jarmuż. Warzywa podsmaż na oliwie i przypraw gałką muszkatołową, imbirem, cynamonem, kminem rzymskim. Do przesmażonych warzyw dodaj jarmuż i całość posól. Warzywa zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Następnie zmiksuj je na krem.
Idealnym dodatkiem do zupy będą pulpeciki. Mięso włóż do miski, dodaj skórkę i sok z cytryny, uprażony sezam, posiekany szczypior i jarmuż. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw solą. Masę dobrze wyrób rękoma i uformuj małe pulpeciki. Ugotuj je w bulionie. Zupę krem z białych warzyw podawaj z pulpecikami. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Kartoflanka z brukwią
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa ha long z krabami i rybą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Rosół z kneidlach
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Szybka zupa gulaszowa z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa marchewkowa – Edyta Kądziela
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze 15
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.