Tomasz Jakubiak

Krem z jarmużu i białych warzyw z pulpecikami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 4861

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 l bulionu warzywnego

por

seler

2 pietruszki

mały kalafior

5-6 liści jarmużu

oliwa

łyżeczka gałki muszkatołowej

łyżeczka suszonego imbiru

szczypta cynamonu

szczypta kminu rzymskiego

sól

pieprz do smaku

pulpety:

40 dkg mięsa mielonego z udźca indyka

skórka z cytryny

sok z cytryny

pęczek szczypiorku

4 łyżki sezamu

2 liście jarmużu

sól

Przygotowanie:

Na desce pokrój pora, selera, pietruszkę, kalafiora i jarmuż. Warzywa podsmaż na oliwie i przypraw gałką muszkatołową, imbirem, cynamonem, kminem rzymskim. Do przesmażonych warzyw dodaj jarmuż i całość posól. Warzywa zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Następnie zmiksuj je na krem.
Idealnym dodatkiem do zupy będą pulpeciki. Mięso włóż do miski, dodaj skórkę i sok z cytryny, uprażony sezam, posiekany szczypior i jarmuż. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw solą. Masę dobrze wyrób rękoma i uformuj małe pulpeciki. Ugotuj je w bulionie. Zupę krem z białych warzyw podawaj z pulpecikami. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Żur na kiszonych rydzach z ziemniakami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gazpacho z pomidorów i arbuza
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.