Krem z homara

Przepis z programu Bitchin' Kitchen 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Krem z homara
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

bulion z homara:

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy extra vergine

2 czerwone cebule, pokrojone

3 marchewki, pokrojone

2 łodygi selera, pokrojone

6 ząbków czosnku, rozgniecionych

½ łyżeczki soli morskiej

świeżo mielony pieprz

70 ml brandy

1 szklanka wytrawnego białego wina

6 szklanek ekologicznego bulionu warzywnego

⅓ szklanki koncentratu pomidorowego

1 garść nie siekanej świeżej natki pietruszki o płaskich liściach

1 gałązka tymianku

2 liście laurowe

½ łyżeczki ziaren pieprzu

pancerze 3 ugotowanych homarów w kawałkach

woda



zasmażka:

½ szklanki masła

½ szklanki mąki pszennej



1 szklanka śmietany kremówki

½ łyżeczki szafranu

1 pęczek szczypiorku, do przybrania

gotowane mięso 3 homarów

2 łyżki masła



Przygotowanie:

Stawiamy duży garnek na średnim ogniu i dodajemy masło, oliwę, cebule, marchewki, seler oraz czosnek. Doprawiamy solą morską oraz mielonym pieprzem i smażymy około 8 minut. Deglasujemy garnek brandy i odparowujemy alkohol. Wlewamy białe wino i redukujemy 1-2 minuty. Dodajemy bulion warzywny, pastę pomidorową, natkę pietruszki, tymianek, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz pancerze homara (mięso zachowujemy na później). Dopełniamy taką ilością wody, żeby przykryła pancerze. Zmniejszamy płomień i gotujemy bulion pod częściowym przykryciem przez godzinę.

Robimy zasmażkę: rozgrzewamy rondelek na średnim ogniu. Dodajemy masło oraz mąkę i mieszamy stale 6-7 minut, aż zasmażka będzie miała bursztynowy kolor i orzechowy zapach. Zdejmujemy rondelek z ognia. Przecedzamy wywar przez sito wyłożone tetrą do średniego garnka. Dodajemy zasmażkę, śmietanę oraz szafran i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na niewielkim ogniu 15-20 minut, aż zgęstnieje. Rozgrzewamy duży rondel na średnim ogniu i roztapiamy masło. Dodajemy mięso homara i dusimy 1-2 minuty, aż będzie podgrzane. Przekładamy mięso homara do misek, podlewamy kremem i przybieramy szczypiorkiem. Buon appetito!



© Nadia Giosia

powrót

Podobne przepisy

Potrawka z kalmarów i oliwek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Małże gotowane w winie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szaszłyki z krewetek i cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Drabinki z krewetek i papryczek jalapeno
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.