Kinga Paruzel

Krem z borowików z płatkami czosnku


Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie

Krem z borowików z płatkami czosnku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g borowików

50 g suszonych grzybów

1 liść laurowy

1 cebula

2 łyżki oleju

2 łyżki masła

1 gałązka tymianku

1 łyżka przyprawy do dań z grzybów

3 ząbki czosnku

1 łyżka mąki

200 ml mleka

1 łyżka przyprawy warzywnej

garść natki pietruszki

Przygotowanie:

Przygotuj wywar z borowików. Suszone grzyby gotuj z liściem laurowym ok. 10 minut. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W garnku podgrzej olej i rozpuść w nim masło, dodaj cebulę. Do podsmażonej cebuli dołącz gałązkę tymianku. Do garnka wrzuć borowiki, przyprawę i całość wymieszaj. Bulion grzybowy przelej do reszty składników. Obierz i pokrój czosnek na milimetrowe plastry. Na patelni mocno rozgrzej olej i wrzuć płatki czosnku. Usmażony na złoto czosnek przełóż na papierowy ręcznik i odsącz z tłuszczu. Z zupy usuń gałązkę tymianku i liść laurowy. Całość zmiksuj na gładki krem. Na patelnię wrzuć masło i mąkę. Kiedy zarumieni się na złoty kolor dodaj mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Zasmażkę dodaj do zupy. Podawaj z chipsami z czosnku i posiekaną natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Krupnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa rybna ucha
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Krem z jarmużu
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Kwaśna zupa z wiśniami i lodami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Pomidorowa fasolowa z zacierkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.