Marieta  Marecka

Krem z białych warzyw


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Krem z białych warzyw
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 3
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 3.0

Składniki:

kilka różyczek kalafiora

1 pietruszka

½ selera

3 ziemniaki

2 ząbki czosnku

½ białej części pora

2 łyżki masła

1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego

gałka muszkatołowa

½ łyżeczki mielonego kminku

3 gałązki rozmarynu

opcjonalnie: ½ szklanki śmietany 22%

sól

pieprz

 

Do podania:

3 łyżki ziaren słonecznika

2 łyżki pestek dyni

½ łyżeczki ostrej, mielonej papryki

ewentualnie 2-3 łyżki oleju arachidowego, migdałowego lub z orzechów włoskich

Przygotowanie:

Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, seler kroimy w grubą kostkę, podobnie ziemniaki i pietruszkę. Czosnek kroimy w plasterki, por w półplasterki.
Rozgrzewamy 2 łyżki masła i przesmażamy na nim por, jak lekko zmięknie, dodajemy czosnek, następnie seler i pietruszkę. Zalewamy całość bulionem, dodajemy rozmaryn i gotujemy 5-7 minut.
Dodajemy ziemniaki i kalafior. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy całość solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kminkiem.
Wyciągamy rozmaryn i miksujemy na gładki krem i doprawiamy zahartowaną śmietaną.
Na suchej patelni prażymy słonecznik i dynię, doprawiamy solą i ostrą papryką.
Zupę nalewamy do miseczek, skrapiamy ulubionym olejem i posypujemy prażonymi ziarnami.








powrót

Podobne przepisy

Krem z ziemniaka z zakwasem do żurku z kindziukiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa vichyssoise z trawą cytrynową i kolendrą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa nic z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa rybna z batatami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.