Delia  Smith

Krem patissierie


Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Krem patissierie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 ml mleka

1 jajko

1 żółtko

3 dag drobnego cukru

2 dag mąki

¾ łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

 

Przygotowanie:


Mleko podgrzewamy w rondelku. Do miski wbijamy żółtko i całe jajko, wsypujemy cukier i ubijamy, aż masa zrobi się jasna, gęsta i puszysta. Dodajemy przesianą mąkę i znów miksujemy. Gdy mleko zaczyna wrzeć – wlewamy je do jajecznej masy, wciąż mieszając. Teraz krem musimy zagęścić, więc przelewamy go do rondelka. Podgrzewamy na dużym ogniu, bez przerwy ubijając – to bardzo ważne, gdyż krem gęstnieje i jeśli nie będziemy go ciągle mieszać – przywrze do dna i przypali się. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.

powrót

Podobne przepisy

Aksamitne guacamole
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Sos pomidorowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos migdałowy
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.