Delia  Smith

Krem patissierie


Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Krem patissierie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 ml mleka

1 jajko

1 żółtko

3 dag drobnego cukru

2 dag mąki

¾ łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

 

Przygotowanie:


Mleko podgrzewamy w rondelku. Do miski wbijamy żółtko i całe jajko, wsypujemy cukier i ubijamy, aż masa zrobi się jasna, gęsta i puszysta. Dodajemy przesianą mąkę i znów miksujemy. Gdy mleko zaczyna wrzeć – wlewamy je do jajecznej masy, wciąż mieszając. Teraz krem musimy zagęścić, więc przelewamy go do rondelka. Podgrzewamy na dużym ogniu, bez przerwy ubijając – to bardzo ważne, gdyż krem gęstnieje i jeśli nie będziemy go ciągle mieszać – przywrze do dna i przypali się. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.

powrót

Podobne przepisy

Twarożek z suszonymi owocami na słodko
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Curry rybne z Kerali
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sos pomidorowy z trawą cytrynową
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.