Delia  Smith

Krem patissierie


Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Krem patissierie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 ml mleka

1 jajko

1 żółtko

3 dag drobnego cukru

2 dag mąki

¾ łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

 

Przygotowanie:


Mleko podgrzewamy w rondelku. Do miski wbijamy żółtko i całe jajko, wsypujemy cukier i ubijamy, aż masa zrobi się jasna, gęsta i puszysta. Dodajemy przesianą mąkę i znów miksujemy. Gdy mleko zaczyna wrzeć – wlewamy je do jajecznej masy, wciąż mieszając. Teraz krem musimy zagęścić, więc przelewamy go do rondelka. Podgrzewamy na dużym ogniu, bez przerwy ubijając – to bardzo ważne, gdyż krem gęstnieje i jeśli nie będziemy go ciągle mieszać – przywrze do dna i przypali się. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.

powrót

Podobne przepisy

Tzatziki
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Hummus
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Hummus
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
(odc.016) sos krówkowy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
Pesto kolendrowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.