Adam Chrząstowski

Krem kawowy z kardamonem


Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 5160

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ litra śmietanki 36%

6 żółtek

4 łyżki drobno zmielonej kawy

1 łyżeczka zmielonego kardamonu

1 laska wanilii

4 łyżki brązowego cukru

2 arkusze ciasta pszennego do sajgonek lub filo

2 łyżki miodu

cukier puder

 

 

Przygotowanie:


W śmietance zagotuj, na małym ogniu, przez 3 minuty wanilię i cukier. Z wanilii wyskrob ziarenka i dodaj z powrotem do śmietanki. Resztę laski wanilii włóż do słoika z cukrem. Śmietanką zalej kawę i kardamon i zagotuj przez kolejną minutę. Odstaw do ostudzenia. Gdy płyn przestygnie, wmieszaj w to żółtka i całość przecedź przez drobne sito. Wlej do 4 żaroodpornych filiżanek i wstaw w kąpieli wodnej do piekarnika o temperaturze 150 stopni C na 45-50 minut. Ostudź. W tym czasie, pokrój zrolowane ciasto do sajgonek w możliwie najcieńsze niteczki, wymieszaj je z miodem, uformuj gniazdka, ułóż na silikonowej macie lub pergaminie i upiecz w piekarniku o temp. 200 stopni C, bez termoobiegu na złoty kolor. Użyj posypanych cukrem pudrem gniazdek jako dekoracji kremu.

powrót

Podobne przepisy

Owocowe przystawki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Gruszki w verjuice
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Ptysie cynamonowe z lodami cynamonowymi i ciepłym sosem czekoladowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Domowe marshmallows
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Torciki w kształcie gruszek
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.11)grejpfruty w galaretce
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.