Adam Chrząstowski

Krem kawowy z kardamonem


Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 5009

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ litra śmietanki 36%

6 żółtek

4 łyżki drobno zmielonej kawy

1 łyżeczka zmielonego kardamonu

1 laska wanilii

4 łyżki brązowego cukru

2 arkusze ciasta pszennego do sajgonek lub filo

2 łyżki miodu

cukier puder

 

 

Przygotowanie:


W śmietance zagotuj, na małym ogniu, przez 3 minuty wanilię i cukier. Z wanilii wyskrob ziarenka i dodaj z powrotem do śmietanki. Resztę laski wanilii włóż do słoika z cukrem. Śmietanką zalej kawę i kardamon i zagotuj przez kolejną minutę. Odstaw do ostudzenia. Gdy płyn przestygnie, wmieszaj w to żółtka i całość przecedź przez drobne sito. Wlej do 4 żaroodpornych filiżanek i wstaw w kąpieli wodnej do piekarnika o temperaturze 150 stopni C na 45-50 minut. Ostudź. W tym czasie, pokrój zrolowane ciasto do sajgonek w możliwie najcieńsze niteczki, wymieszaj je z miodem, uformuj gniazdka, ułóż na silikonowej macie lub pergaminie i upiecz w piekarniku o temp. 200 stopni C, bez termoobiegu na złoty kolor. Użyj posypanych cukrem pudrem gniazdek jako dekoracji kremu.

powrót

Podobne przepisy

Trufle czekoladowo-marcepanowe:
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tiramisu
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kaszubskie kugle
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Deser z mango i truskawek
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Naleśniki maślankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Owocowe crumble z sezamową nutą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.