Krem karmelowy

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Krem karmelowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Karmel:

50-75 ml zimnej wody

200 gr cukru



Masa:

200 gr cukru

12 jaj

1 litr mleka

1 laska cynamonu

skórka cytryny

1 łyżeczka esencji waniliowej



Karmel:

Wlać wodę do grubego rondla. Wsypać cukier na środek, żeby nie dotykał boków rondla. Gotować na średnim ogniu 10 minut. Nie mieszać. Karmel z wolna zmieni kolor z jasnego na ciemny. Rozlać do kokilek.



Masa:

Ubić jaja z cukrem, dodając je kolejno, aż masa będzie puszysta. Wlać mleko do rondla, dodać laskę cynamonu, skórkę cytryny i esencję waniliową. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać do ubitych jaj, delikatnie mieszając. Przecedzić. Rozlać ostrożnie do kokilek tak, by warstwa karmelu pozostała na dnie. Ustawić kokilki w naczyniu żaroodpornym. Wypełnić naczynie wodą do połowy wysokości kokilek. Piec pół godziny w temperaturze 150 stopni. Po kwadransie obrócić naczynie, żeby krem upiekł się równomiernie. Odstawić na pół godziny. Krem oddzielić nożem przy brzegach kokilek i wyłożyć na talerze.



Opracowano na podstawie programu „Kulinarne safari”.



powrót

Podobne przepisy

Crepe suzettes
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Waniliowy budyń jaglany z malinami i jeżynami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Fit batoniki z płatków i orzechów
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Jabłka pieczone
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Domowa chałwa
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Galaretka kir royal
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.