Donna Dooher

Krem karmelowy donny


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Sosy, kremy, pasty

Krem karmelowy donny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Krem karmelowy

2/3 szklanki (150 ml) cukru

1/3 szklanki (75 ml) wody

1 szklanka (250 ml) mleka

1 szklanka (250 ml) kremówki

4 żółtka

½ szklanki (125 ml) drobnego cukru

1 ½ łyżeczki (7 ml) ekstraktu waniliowego



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. W rondelku z grubym dnem roztopić na małym ogniu cukier. Zwilżać odrobiną wody ścianki rondla, aby cukier się na nich nie krystalizował. Zwiększyć ogień i gotować, aż syrop stanie się złocisto-brązowy. Zdjąć z ognia i rozdzielić karmel równo pomiędzy 6 kokilek. Schłodzić. W garnku zagotować na średnim ogniu mleko i śmietanę. W misce ubić żółtka z cukrem i wanilią. Lekko ubijając, wlać 2 łyżki stołowe (30 ml) gorącego mleka. Powoli wlać resztę płynu, nie przerywając ostrożnego mieszania. Przecedzić przez sitko. Umieścić kokilki na wyłożonej papierowym ręcznikiem głębokiej blasze. Napełnić je mieszanką, wstawić na środkowy poziom piekarnika, wlać na blachę gorącą wodę do 2/3 wysokości foremek. Przykryć folią aluminiową. Piec 35 min. Wyjąć z piekarnika i z wodnej kąpieli. Studzić 5 min., a następnie dobrze schłodzić w lodówce.

Przed podaniem zanurzyć spód kokilki w bardzo gorącej wodzie na 15 – 20 sek. Ostrym nożem okroić boki i wyłożyć na talerz, obracając wierzchem w dół – karmel utworzy sos wokół kremu. Podawać natychmiast.



© Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Kokosowy chutney
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Liptauer
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Hummus
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Pasta z wędzonej makreli
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos z porów i grzybów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.