Jamie  Oliver

Krem grzybowy z grzankami


Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Krem grzybowy z grzankami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 1.0
Składniki:



zupa:

2 cebule

oliwa

1 kostka bulionu drobiowego lub warzywnego

mały pęczek świeżego tymianku

2 ząbki czosnku

4 duże brązowe pieczarki „Portobello”

100 g ryżu basmati

1 łyżka śmietanki 12%

1 łyżeczka oliwy truflowej



grzanki:

8 pieczarek

1 ciabatta

1 ząbek czosnku

1 jabłko (albo 2 połówki, czerwona i zielona)

½ pęczka natki pietruszki

1 cytryna

50 g sera Stilton

1 garstka obranych włoskich orzechów



Przygotowanie:

Obierz cebule, przekrój na pół, pokrój w malakserze na cienkie plasterki i przełóż do dużego garnka z 2 łyżkami oliwy. Pokrusz do niego kostkę bulionową, dodaj po szczypcie soli i pieprzu, listki tymianku oraz zmiażdżone w prasce 2 nieobrane ząbki czosnku. Odetnij nóżki małych pieczarek, a kapelusze ugrilluj na patelni, odwracając gdy poczernieją. Porwij odcięte nóżki oraz pieczarki „Portobello” i dodaj do garnka z cebulą, dosyp ryż i podduś kilka minut. Dolej 1 litr wrzątku i gotuj pod przykryciem.



Mocno rozgrzej górną grzałkę piekarnika.

Ukrój 4 ukośne kromki ciabatty i rozłóż na patelni grillowej. Gdy się mocno zrumienią z obu stron, natrzyj je połówką ząbka czosnku. Zetrzyj jabłko na duże wiórki albo pokrój w cienkie słupki i wymieszaj z grubo posiekaną natką pietruszki i odrobiną soku z cytryny. Rozłóż ugrillowane pieczarki na grzankach, posyp okruchami stiltona i pokruszonymi orzechami i włóż pod rozgrzaną górną grzałkę piekarnika.



Zmiksuj zupę blenderem na mniej lub bardziej gładki krem, jeśli trzeba dopraw do smaku i polej strużką śmietany i oliwy truflowej. Udekoruj grzanki jabłkiem z natką i orzechami i podaj z porcjami kremu grzybowego.



© Jamie Oliver



www.jamieoliver.com

powrót

Podobne przepisy

Rumpuć
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ramen tonkotsu - japońska zupa
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Zupa rumfordzka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z pieczonej papryki z bryndzą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z topinamburem, ziemniakami i grzankami z serem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa chałwowa z domowymi sezamkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Daria Nowicka

postów: 19

11.10.2017 12:33

CYTUJ

Uwielbiam przepisy Jamiego, tylko po co ta kostka bulionowowa? Zastępuję ten chemiczny składnik zdrowszym - koncentratem bulionu warzywnego lub drobiowego od Krakusa w szklanej butelce. Jest smaczny i nie ma tych wszystkich sztucznych składników.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.