Laura Calder

Krem czekoladowy


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Krem czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 ml tłustej śmietany

250 ml mleka

1 łyżeczka wanilii

110 g czekolady (mieszanka słodkiej i gorzkiej)

6 żółtek jajek

50 g cukru (niekonieczne)

 

Przygotowanie:


Podgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Podgrzej śmietanę, mleko i wanilię. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę wymieszaj w misce z żółtkami. Dodaj mleko. Przelej mieszankę do 6 foremek i piecz w kąpieli wodnej, aż brzegi zsiądą się, ale środek będzie galaretowaty (około 20 min). Wyjmij krem czekoladowy z piekarnika. Ostudź. Przed podaniem trzymaj przez kilka godzin w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

Naleśniki z kremowym serkiem i jagodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Płonące naleśniki bananowe do słodkiego szampana (doux)
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jabłko pieczone faszerowane owocami suszonymi i orzechami
Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding miodowo-marchewkowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Wytrawny deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.