Curtis Stone

Krem cytrynowy z wiśniami w winie


Przepis z programu Surfing po menu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Krem cytrynowy z wiśniami w winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Krem

875 ml śmietany 35%

drobno starta skórka i sok z 2–3 cytryn

170 g cukru



Wiśnie w winie

drobno starta skórka z ½ pomarańczy

200 ml czerwonego wina (Shiraz albo Cabernet Sauvignon)

½ laski cynamonu

1 goździk

1 dodatkowa łyżeczka cukru, w razie potrzeby

200 g rozmrożonych wiśni z mrożonki



Przygotowanie

Podgrzać śmietanę w rondelku do temperatury 75 stopni C (dobrze jest użyć termometru—ważne jest, żeby nie podgrzać śmietany zbyt mocno). Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury 65 stopni.

Dodać skórkę i sok z cytryny oraz cukier i dobrze wymieszać. Ostudzić i napełnić foremki o objętości ¾ szklanki (zamiast foremek można użyć filiżanek lub szklanek). Ustawić na tacy i wstawić do lodówki na 4 godziny, aby krem stężał. Ostrożnie odwrócić foremki i wyłożyć zawartość na talerzyki. Można sobie pomóc małym nożykiem. Podawać z wiśniami w winie. Podgrzać w rondelku wino z cynamonem, startą skórką pomarańczy, goździkiem i cukrem. Dodać wiśnie, zagotować i ewentualnie trochę dosłodzić. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie ochłodzić. Każdą porcję przyozdobić 5–6 wiśniami i polać powstałym syropem.



© Curtis Stone i Ben O'Donoghue

powrót

Podobne przepisy

Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki, Lody
Pomarańcze z kandyzowaną skórką w karmelu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cassata „grzech łakomstwa”
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Porzeczkowe semifreddo
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mrożone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.