Paul Merret

Krem cytrynowy z bezą


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Krem cytrynowy z bezą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Krem

600 ml śmietany kremówki (36%)

250 g drobnego cukru kryształu

5 cytryn

8 herbatników maślanych



Beza

360 g drobnego cukru kryształu

30 g płynnej glukozy

80 ml wody

6 białek



Przygotować krem

Cytryny wyszorować w gorącej wodzie. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Wlać śmietanę do rondla i doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier i wymieszać. Gotować na małym ogniu 4 minuty i zdjąć z kuchenki. Dodać sok i skórkę z cytryny i wymieszać. Pokruszyć herbatniki. Wsypać je na dno żaroodpornych foremek, na wierzch nałożyć krem do 2/3 wysokości foremki. Odstawić, by krem ostygł do temperatury pokojowej. Potem wstawić do lodówki i chłodzić przynajmniej przez godzinę.

Przygotować bezę: cukier, glukozę i wodę umieścić w rondlu i podgrzać do temperatury 120°C. Ubić pianę z białek. Stopniowo wlewać gorący syrop do piany, cały czas ubijając. Wyjąć foremki z lodówki i nałożyć bezę. Wstawić foremki pod rozgrzany grill i zapiekać ok. 1 minuty, aż piana się lekko zrumieni.

Podawać natychmiast.



© Paul Marrett

powrót

Podobne przepisy

(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus z winogron
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Czekoladowe trufle z rumem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Panna cotta z figami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kogel-mogel z owocami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.