James  Martin

Krem custard z tymiankiem


Przepis z programu Słodki James (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Krem custard z tymiankiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 żółtek

75 g drobnego cukru

2 gałązki świeżego tymianku

300 ml mleka

300 ml śmietany kremówki

 

 

Przygotowanie:


Utrzyj w misce żółtka z cukrem za pomocą miksera. Posiekaj drobno świeży tymianek, włóż do rondla z mlekiem oraz śmietaną i zagotuj. Gdy tylko mieszanina się zagotuje, zdejmij rondel z ognia. Wlej trochę mleka ze śmietaną do utartych żółtek i dobrze wymieszaj, a następnie przelej do rondla z pozostałym mlekiem i śmietaną. Postaw na ogniu i podgrzewaj mieszając, aż custard zgęstnieje, nie doprowadzając do wrzenia. Mieszaj stale gęsty krem drewnianą łyżką, aż zacznie do niej przylegać. Wtedy zdejmij rondel z ognia i przecedź przez sitko do miski, żeby usunąć drobiny tymianku i ewentualne grudki. Odstaw custard, żeby ostygł i mieszaj od czasu do czasu. Podawaj sos na zimno lub na gorąco.

powrót

Podobne przepisy

Pudding ryżowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Domowe marshmallows
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Galaretka jabłkowa z pieprzem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mrożony suflet z białej czekolady z rabarbarem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.