James  Martin

Krem custard z tymiankiem


Przepis z programu Słodki James (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Krem custard z tymiankiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 żółtek

75 g drobnego cukru

2 gałązki świeżego tymianku

300 ml mleka

300 ml śmietany kremówki

 

 

Przygotowanie:


Utrzyj w misce żółtka z cukrem za pomocą miksera. Posiekaj drobno świeży tymianek, włóż do rondla z mlekiem oraz śmietaną i zagotuj. Gdy tylko mieszanina się zagotuje, zdejmij rondel z ognia. Wlej trochę mleka ze śmietaną do utartych żółtek i dobrze wymieszaj, a następnie przelej do rondla z pozostałym mlekiem i śmietaną. Postaw na ogniu i podgrzewaj mieszając, aż custard zgęstnieje, nie doprowadzając do wrzenia. Mieszaj stale gęsty krem drewnianą łyżką, aż zacznie do niej przylegać. Wtedy zdejmij rondel z ognia i przecedź przez sitko do miski, żeby usunąć drobiny tymianku i ewentualne grudki. Odstaw custard, żeby ostygł i mieszaj od czasu do czasu. Podawaj sos na zimno lub na gorąco.

powrót

Podobne przepisy

Owoce w szampanie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tiramisu z imbirową herbatą ćaj
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Creme brulee herbaciany
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowy mus
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deser z miodu, moreli, orzechów włoskich i lawendy
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Creme carmel
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.