Adam Chrząstowski

Krem chrzanowo-ziemniaczany z chrustem z szynki


Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 21156

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g chrzanu tartego

200 g ziemniaków obranych

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 litr bulionu drobiowego

150 ml śmietanki kremówki

100 g szynki wędzonej w plastrach

masło do smażenia

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:

Ziemniaki, cebulę i czosnek pokrój w plasterki i zeszklij na maśle. Zalej małą ilością bulionu i uduś wszystko, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj chrzan i resztę bulionu i zagotuj. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem i dopraw. Szynkę pokrój w cienką słomkę i wysusz w piekarniku na chrust. Śmietankę ubij i przed wydaniem wymieszaj z zupą. Na wierzch zupy nałóż chrust z szynki.

powrót

Podobne przepisy

Zupa czosnkowa Antoniego Carluccia
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krem z zielonego groszku i szpinaku
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Błyskawiczna zupa pomidorowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gazpacho
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.