Krem brulee z karmelem

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Krem brulee z karmelem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki kremu

10 jajek

1 l mleka

240g cukru

laska wanilii

łyżka wody

szczypta soli



Składniki karmelu

220g cukru

2 łyżki wody

sok z ćwiartki cytryny



Przygotowanie

Zacznij od przygotowania karmelu. Do średniego rondelka wsyp cukier, wlej 2 łyżki wody i sok z cytryny. Podgrzej na średnim ogniu, aż cukier się roztopi i zamieni w karmel. Weź kokilki i wlej karmel na dno każdego naczynia. Następnie przygotuj krem. Do dużego rondla wlej łyżkę wody i mleko. Laskę wanilii przekrój na pół, wyskrob nasionka i dodaj do mleka. Całość zagotuj. Wyłącz gaz i odstaw do wystudzenia. W międzyczasie nalej do brytfanny wodę, ponieważ krem piecze się w kąpieli wodnej. Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Do miski wbij 8 jajek i 2 żółtka, dodaj 240g cukru i ubij mikserem. Ubijaj przez dwie minuty, następnie wlewaj powoli schłodzone mleko ciągle ubijając. Przełóż krem do kokilek ze stężałym karmelem i wstaw do kąpieli wodnej na godzinę i 25 minut. Krem powinien zapiekać się powoli. Gotowy krem wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Aby było łatwiej wyjąć schłodzony krem z foremki, zanurz jej spód w gorącej wodzie, odwróć do góry dnem i wyłóż na talerz.



SEKRET: Krem powinien zapiekać się powoli

powrót

Podobne przepisy

Pieczone brzoskwinie z amaretto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla, Dania na walentynki
Budyń kawowy z pączkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wytrawny deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Brzoskwinie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Brzoskwinie pod pierzyną
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sorbet truskawkowy z bananami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.