Anna Olson

Krakersy z cheddarem


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Krakersy z cheddarem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¾ szklanki mąki pszennej

¼ szklanki mąki kukurydzianej

1 łyżka nasion sezamu

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

60 g niesolonego masła

zamrożonego

1 szklanka grubo startego ostrego sera cheddar

4 do 5 łyżek zimnej wody

1 jajko

roztrzepane z 2 łyżkami wody

gruboziarnista sól

do posypania

 

 

Przygotowanie:


Zmiksuj pulsacyjnie w malakserze obie mąki, nasiona sezamu, sól oraz proszek do pieczenia. Zetrzyj zmrożone masło na tarce o grubych oczkach, dodaj i miksuj pulsacyjnie, aż masa przybierze konsystencję okruchów. Dodaj cheddar i 4 łyżki wody i zmiksuj, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto jest za suche, dodaj tyle wody, ile trzeba. Zagnieć kilkakrotnie ciasto na oprószonym mąką blacie. Przekrój ciasto na pół i spłaszcz na krążki. Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż pergaminem blachę do pieczenia. Rozwałkuj jeden krążek ciasta na oprószonym mąką blacie na kwadratowy placek o boku ok. 30 cm i grubości 2 mm. Pokrój go na kwadraty o boku 5 cm i przełóż je na przygotowaną blachę do pieczenia. Powtórz te czynności z drugim krążkiem ciasta. Lekko posmaruj kwadraciki pędzlem namoczonym w zawiesinie jajka z wodą i ponakłuwaj widelcem. Posyp je solą oraz nasionami sezamu i piecz 13 minut, aż się zrumienią. Ostudzone krakersy przełóż na talerz.
Krakersy można przechować do 5 dni w hermetycznym pojemniku.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.