Janella  Purcell

Kraby z chili


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Kraby z chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 błękitne kraby pływaki

2 ząbki czosnku

kawałek imbiru

pół pęczka kolendry

2 chili

kawałek trawy cytrynowej

100 g cukru palmowego

3 łyżki sosu hoisin

3 łyżki malajskiego sosu chili

3 łyżki oleju sezamowego

3 łyżki oleju arachidowego

4 posiekane szalotki

4 łyżki posiekanej kolendry

 

 

Przygotowanie:


Kraby dzielimy na części. Gotujemy w parowniku przez 5 minut, następnie studzimy. W moździerzu przygotowujemy pastę z czosnku, trawy cytrynowej, chili i korzeni kolendry. Do woka wlewamy olej arachidowy, wrzucamy kraby i podsmażamy przez 3 minuty. Dodajemy przygotowaną pastę i całość smażymy dalsze 2 minuty. Dolewamy sosy i olej sezamowy. Posypujemy szalotkami i natką kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Potrawka z kalmarów z groszkiem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ragout marinette z mątwy
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.