Krabowe sajgonki z kimchi

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia koreańska

Krabowe sajgonki z kimchi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

sos:

½ szklanki wody

½ szklanki cukru

¼ szklanki octu ryżowego

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki drobno posiekanego imbiru

1 posiekany ząbek czosnku

sok z 1 limonki



omlet jajeczny:

3 rozbite jajka

sól i pieprz



sajgonki:

450 g mięsa z kraba śnieżnego

1 marchew pokrojona w słupki

1 łodyga selera naciowego pokrojona w słupki

2 łodygi dymki pokrojowe w słupki

1½ szklanki kimchi (poszukaj mojego przepisu)

1 posiekany pęczek kolendry

12 arkuszy ciasta do sajgonek



olej rzepakowy do smażenia



Przygotowanie:

Sos: w małym rondlu na średnim ogniu zagotowujemy wymieszane: wodę, cukier, ocet ryżowy, sos rybny, sos sojowy czosnek, imbir i sok z limonki. Gotujemy 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Studzimy i dodajemy sos sojowy. Odstawiamy. Omlet jajeczny: na średnim ogniu rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię i pokrywamy niewielką ilością oleju. Rozsmarowujemy olej za pomocą ręcznika papierowego i wycieramy jego nadmiar. Dodajemy masę jajeczną i obracamy patelnią jak przy smażeniu naleśników. Smażymy na małym ogniu 15-30 sekund aż jajka się zetną. Brzegi powinny odchodzić od patelni. Podważamy omlet szpatułką i odwracamy patelnię do góry dnem tak, żeby omlet spadł na przygotowany talerz. Postępujemy tak samo z pozostałą masą jajeczną. Omlety zwijamy i kroimy we wstążki. Odstawiamy. Sajgonki: oddzielamy mięso kraba od pancerza. Pancerz możemy przechować w zamrażalniku i później ugotować z niego bulion. Ciasto do sajgonek kładziemy na czystym blacie i obracamy o 45°, aby mieć przed sobą kształt diamentu. Pośrodku układamy warzywa, dodajemy wstążki z omletu i kimchi. Na wierzchu układamy mięso krabowe i dekorujemy kolendrą. Mokrym palcem zwilżamy brzegi ciasta. Zawijamy dwa boczne brzegi, a potem zwijamy sajgonkę jak gołąbka. Gotowe sajgonki nakrywamy wilgotnym ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy olej we frytkownicy do 190°C. Smażymy sajgonki w głębokim oleju. Obracamy je raz albo dwa, aby zrumieniły się z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy do osączenia. Podajemy z sosem do sajgonek.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki gremolata
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.1
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ośmiorniczki w oliwie z czosnkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Pierożki z krewetkami i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
Pikantna sałatka z kalmarów
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Tosty z krewetkami królewskimi
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Smażone kalmary podane z sosem tatarskim
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.