Krabowe curry

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Krabowe curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

7 łyżek oleju

20 nasion kozieradki

8 pączków goździka

20 ziaren czarnego pieprzu

15 świeżych liści curry

2 średnie cebule, posiekane

3-5 zielonych chili, w całości, ale nakłutych czubkiem noża

10 dużych ząbków czosnku, zmiażdżonych

15 g imbiru, obranego i startego

½-1 łyżeczki mielonej lub kruszonej chili

1 łyżka mielonego kminu

1 łyżka mielonej kolendry

½ łyżeczki mielonej kurkumy

2 x 750 g gotowanych krabów w całości (poproś w sklepie, by kraby oczyszczono i podzielono na części, oddzielając białe mięso od ciemnego)

1-1½ łyżeczki pasty z tamaryndowca

100-200 ml mleczka kokosowego (niekoniecznie)

ryż basmati gotowany na parze



Przygotowanie:

Rozgrzej olej na dużej nieprzywierającej patelni lub w woku. Wrzuć kozieradkę, goździki i ziarna pieprzu. Kiedy kozieradka się zrumieni, dodaj listki curry. Wmieszaj cebulę i zielone chili; zrumień.

W międzyczasie zmiel w malakserze czosnek, pomidory i imbir z odrobiną wody. Przełóż miksturę na patelnię razem z chili, kolendrą, kminem, kurkumą i solą. Doprowadź do wrzenia, a potem gotuj, aż olej zacznie się oddzielać. Smaż na małym ogniu, mieszając, jeszcze 5-7 minut, żeby wzmocnić smak.

Dolej 800 ml wody i zagotuj. Wmieszaj tamaryndę i dopraw. Dodaj kraby, zagotuj, nakryj patelnię i gotuj na średnim ogniu, aż kraby będą ciepłe. Powinno pozostać mało płynu. Wmieszaj mleko kokosowe i w razie potrzeby dodaj nieco przegotowanej wody. Spróbuj i dopraw do smaku. Podaj z ryżem.





















powrót

Podobne przepisy

Koktajl z krewetek
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Smażony makaron z krewetkami tygrysimi
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Homar z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Przegrzebki królewskie z płonąca tequilą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Potrawka z kalmarów i oliwek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.