James  Martin

Krab chilli z azjatyckim ryżem


Przepis z programu James Martin w Bretanii
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza

Krab chilli z azjatyckim ryżem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Krab chilli:

2 kraby

3 łyżki oliwy z oliwek

2 zielone chilli, drobno pokrojone

1 czerwona papryczka chilli, drobno pokrojona

1 kawałek imbiru, obrany i drobno pokrojony

1 ząbek czosnku, drobno pokrojony

3 łyżki sosu rybnego

2 - 3 łyżki sosu sojowego

4 łyżki cukru pudru

125 ml słodkiego sosu chilli

garść kolendry, drobno posiekanej



Ryż:

3 łyżki oleju roślinnego do smażenia

1 mała cebula, pokrojona

zielony kardamon, zgnieciony i pozbawiony nasion

½ łyżeczki ziaren kolendry, zgniecionych

2 gwiazdki anyżku

200 g ryżu Basmati

750 ml rosołu (lub wody z gotowania krabów)

1 łyżka posiekanej kolendry



Przygotowanie:

Kraby: Wlej wodę do dużego garnka, posól ją i doprowadź do wrzenia. Dodaj kraby, przykryj pokrywką i gotuj przez 10-12 minut. Wyjmij kraby i pozwól by się ostudziły. Zachowaj wodę z ich gotowania do ryżu. Kiedy wystygną kraby, odłam nogi i kleszcze krabów. Usuń mięso ze skorupek i odłóż na bok. Podgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni i delikatnie podsmaż papryczki chili, imbir i czosnek. Smaż je przez 3-4 minut, aż ostygną. Dodaj sos rybny, sos sojowy, cukier i odrobinę wody. Wmieszaj słodki sos chili i gotuj przez 5-6 minut na wolnym ogniu. Zdejmij z ognia, kiedy będzie gotowy do podania.



Ryż: Podgrzej olej roślinny i podsmaż cebulę, aż będzie miękka. Dodaj nasionka kardamonu, kolendry, gwiazdki anyżku i goździki. Gotuj przez 2-3 minuty. Dodaj ryż i zamieszaj. Dodaj połowę rosołu (wody z krabów) i przykryj. Gotuj przez 5 minut.



Podziel jedną limonkę na ćwiartki i dodaj je do ryżu. Dolej resztę wywaru i ponownie przykryj, aż ryż zrobi się puchaty. Dodaj startą skórkę z drugiej limonki i kolendrę dopóki ryż nie będzie dobrze ugotowany. Zamieszaj. Dodaj przygotowane mięso kraba, krabie kleszcze do sosu chilli i podgrzej.

powrót

Podobne przepisy

Muszle w winie
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Sardynia (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kalmary faszerowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krab z woka z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Tosty z krewetkami królewskimi
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.