Gieno Mientkiewicz

Koźlęce kotleciki zapieczone pod serami


Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 1098

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8 kotlecików z combra koźlęcego z żeberkami

pół szklanki białego wytrawnego wina

2 łyżki oleju z pestek winogron lub słonecznikowego

2 gałązki selera naciowego

sól, pieprz

5 dag koziego dojrzałego sera

5 dag sera Rubin

bułka paryska

 

 

Przygotowanie:

Z wina, oleju i plasterków selera naciowego zrobić marynatę, zanurzyć pocięte mięso na pół godziny. Oba sery pokroić w małą, półcentymetrową kostkę. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć ściereczką. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kotleciki posypując przyprawami. Po przewróceniu na drugą stronę chwilę smażyć, następnie posypać mieszanką serów i wyłowionymi z marynaty cząstkami selera, przykryć pokrywką i po 15-20 sekundach wyłączyć gaz. Pozostawić na tyle długo, aby ser nieco się stopił. Kotleciki wyłożyć na talerz, położyć obok kawałki bułki i polać je pozostałym sosem z patelni.

powrót

Podobne przepisy

Saltimbocca, czyli „niebo w gębie”
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Marynowana łopatka barania
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
Kurczak pieczony z ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grzanki ze szpikiem wołowym i chimichurri
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.