Gieno Mientkiewicz

Koźlęce kotleciki zapieczone pod serami


Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 1163

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8 kotlecików z combra koźlęcego z żeberkami

pół szklanki białego wytrawnego wina

2 łyżki oleju z pestek winogron lub słonecznikowego

2 gałązki selera naciowego

sól, pieprz

5 dag koziego dojrzałego sera

5 dag sera Rubin

bułka paryska

 

 

Przygotowanie:

Z wina, oleju i plasterków selera naciowego zrobić marynatę, zanurzyć pocięte mięso na pół godziny. Oba sery pokroić w małą, półcentymetrową kostkę. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć ściereczką. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kotleciki posypując przyprawami. Po przewróceniu na drugą stronę chwilę smażyć, następnie posypać mieszanką serów i wyłowionymi z marynaty cząstkami selera, przykryć pokrywką i po 15-20 sekundach wyłączyć gaz. Pozostawić na tyle długo, aby ser nieco się stopił. Kotleciki wyłożyć na talerz, położyć obok kawałki bułki i polać je pozostałym sosem z patelni.

powrót

Podobne przepisy

Placek z gulaszem wołowym z cynaderkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Wołowina na rumiano z woka z pieprzem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Smażony kurczak w tymiankowej marynacie
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.