Gieno Mientkiewicz

Koźlęce kotleciki zapieczone pod serami


Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 1145

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8 kotlecików z combra koźlęcego z żeberkami

pół szklanki białego wytrawnego wina

2 łyżki oleju z pestek winogron lub słonecznikowego

2 gałązki selera naciowego

sól, pieprz

5 dag koziego dojrzałego sera

5 dag sera Rubin

bułka paryska

 

 

Przygotowanie:

Z wina, oleju i plasterków selera naciowego zrobić marynatę, zanurzyć pocięte mięso na pół godziny. Oba sery pokroić w małą, półcentymetrową kostkę. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć ściereczką. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kotleciki posypując przyprawami. Po przewróceniu na drugą stronę chwilę smażyć, następnie posypać mieszanką serów i wyłowionymi z marynaty cząstkami selera, przykryć pokrywką i po 15-20 sekundach wyłączyć gaz. Pozostawić na tyle długo, aby ser nieco się stopił. Kotleciki wyłożyć na talerz, położyć obok kawałki bułki i polać je pozostałym sosem z patelni.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.