Tomasz Jakubiak

Kotlety z wędzonych ryb z pastą z pieczonych bakłażanów i kopru włoskiego


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 20

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

wędzone ryby (jesiotr, karp, pstrąg)

4 ząbki czosnku

odrobina natki pietruszki

odrobina bazylii

odrobina mięty

1 cytryna

2-3 ugotowane ziemniaki

odrobina śmietany

 

Pasta z pomidorów:

2 pomidory

kilka ząbków czosnku

1 upieczony bakłażan

oliwa

kmin rzymski

sypka czerwona papryka

kolendra w ziarnach

szczypiorek

1 cebula

koper włoski

sól

garść orzeszków pinii

1 cytryna do wyciśnięcia

250 ml jogurtu

 

Przygotowanie:

Obrane ryby podziel na kawałki i wrzuć do miksera. Dodaj do tego czosnek, natkę pietruszki, miętę i sok z cytryny, ugotowane ziemniaki i odrobinę śmietany. Wszystko zmiksuj.
Powstałą masę przełóż do miseczki. Dopraw pieprzem, solą.
Z masy uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na patelni. Usmażone kotlety odłóż na bok. Przygotuj pastę z warzyw. Najpierw na oliwie przesmaż przyprawy: kmin rzymski, sypką czerwoną paprykę, kolendrę w ziarnach.
Do tego dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i pomidora. Koper zmiksuj z orzeszkami pinii i dodaj do podsmażonych warzyw. następnie dodaj upieczonego bakłażana.
Wszystko podsmaż do uzyskania jednolitej masy. Posól, skrop sokiem z cytryny. Na koniec dodaj jogurt. Wymieszaj. Kotlety podawaj z pastą z warzyw. Smacznego!


powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.