Aaron Craze

Kotlety z krabów


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Kotlety z krabów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 ziemniaki

300 g ugotowanej fasoli limeńskiej

700 g białego mięsa kraba

300 g czerwonego mięsa kraba

2 żółtka

1 cytryna

1-2 czerwone chilli

1-2 ząbki czosnku

1 garść posiekanego koperku

tabasco

mąka

oliwa

słodki sos chilli do podania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180°C (160°C, jeśli z obiegiem powietrza). Ponakłuwać ziemniaki widelcem i upiec bezpośrednio na blasze (ok. 1½ godziny). Zostawić do przestygnięcia. Wydrążyć miąższ do miski i starannie ugnieść, odstawić do całkowitego wystygnięcia. Do ziemniaków dodać fasolę, mięso kraba, żółtka, startą skórkę z cytryny i sok, nieco oliwy, chilli, rozgnieciony i posiekany czosnek oraz koperek. Starannie połączyć. Dodać Tabasco do smaku. Uformować kotlety (można użyć do tego posmarowanej oliwą kokilki, albo pierścienia kucharskiego). Ułożyć na tacy i wstawić na 30 minut do lodówki. Na patelnię wlać oliwę, głębokość na 1 cm, i rozgrzać. Kotlety obsypać mąką i smażyć 4-5 minut z każdej strony. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać gorące, przybrane koperkiem, z miseczką sosu chilli.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z langusty, fenkułu i winogron
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Skwierczące przegrzebki
Jamie  Oliver
Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Omułki z chorizo w stylu goańskim
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

#Mmmmm

17.06.2011 11:04


Warszawa

CYTUJ

Witam!

Gdzie w Warszawie można dostać białe i czerwone mięso kraba?

pozdrawiam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.