Gieno Mientkiewicz

Kotlety z koziego sera i zapiekany seler naciowy


Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 4313

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

40 dag miękkiego koziego sera

2 łyżki musztardy miodowej

3 łyżki orzeszków ziemnych (mogą być solone)

2 łyżki wiórków kokosowych

2 łyżki bułki tartej

2 jaja

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy

Zapiekany seler naciowy:

1 opakowanie selera naciowego

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

½ szklanki śmietany 12%

15 dag sera bursztyn

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

masło do nasmarowania foremki

Przygotowanie:

Ser pokroić na 1-centymetrowe plastry, lekko posmarować musztardą. Orzeszki posiekać i zmieszać z wiórkami i bułką tartą. Każdy plaster zanurzyć w roztrzepanych jajach, obtoczyć w panierce, smażyć obustronnie na złocisto.

Przygotowanie selera naciowego:
Łodygi pokroić w małe kawałki, obgotować w lekko posolonej wodzie 3 minuty. Odsączyć, wywar zostawić, ułożyć w lekko wysmarowanym naczyniu. Przygotować zasmażkę z masła i mąki, dodać wywar oraz śmietanę i 2/3 startego sera. Mieszając, doprowadzić do zgęstnienia sosu. Doprawić gałką. Polać sosem selery, posypać pozostałym serem. Zapiec aż się zrumieni.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.