Laura Calder

Kotlety z kaparami


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kotlety z kaparami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kotlety wieprzowe (165 g każdy)

sól i pieprz

cukier do smaku

1 łyżka oleju

1 łyżka masła

1 posiekana szalotka

60 g bulionu

1 łyżka kaparów

garść posiekanego tymianku lub pietruszki

skórka z 1/2 cytryny i sok do smaku

 

Przygotowanie:

Dopraw kotlety solą, pieprzem i cukrem. Na patelni podgrzej olej i masło. Smaż kotlety z obu stron, aż będą rumiane i miękkie, czyli około 5 min z każdej strony. Kiedy mięso będzie gotowe, przełóż je na talerz. Przykryj, żeby kotlety nie wystygły. Na patelnię wrzuć szalotkę i delikatnie podsmaż. Zdeglasuj patelnię bulionem, żeby oderwały się kawałki mięsa, które przywarły. Odparuj, aż zostaną 2 łyżki płynu. Wrzuć kapary, tymianek lub pietruszkę, skórkę z cytryny i sok. Dopraw. Polej kotlety sosem i podaj.

powrót

Podobne przepisy

Terrina z kaczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczę w estragonie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rolady z indyka z pomidorami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kleftiko - jagnięcina pieczona w pergaminie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.