Kotlety wieprzowe z ziemniakami

Kotlety wieprzowe z ziemniakami
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 4 tłuste kotlety wieprzowe
  • 2 ząbki czosnku w plasterkach
  • sól i pieprz
  • łyżka smalcu wieprzowego lub masła
  • 750 g obranych ziemniaków w cienkich plasterkach
  • cebula w plasterkach
  • 4 plastry boczku
  • pół łyżeczki jagód jałowca
  • pół miarki białego wina
  • cydru lub piwa
  • pół miarki bulionu z kury
  • garść posiekanej natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160°C. Ponacinać mięso i w szczeliny włożyć plasterki czosnku. Posolić i popieprzyć kotlety, po czym obsmażyć je w smalcu na gorącej patelni, po 3 min na stronę. Ułożyć połowę ziemniaków i cebuli w brytfannie. Posolić, popieprzyć i położyć na nie mięso. Posypać skwarkami i jagodami jałowca. Przykryć resztą ziemniaków i cebuli. Znów przyprawić. Zalać winem. Zakryć dokładnie dociętym kawałkiem papieru. Piec przez ok. 1,5 godz, w połowie tego czasu wlać bulion. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA