Kotlety wieprzowe z oliwkami i cytryną

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kotlety wieprzowe z oliwkami i cytryną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kotlety wieprzowe z kością

sól i pieprz

szczypta cukru

2 łyżki oliwy

3/4 miarki białego wina

pokrojona skórka z cytryny konserwowej

pół miarki zielonych oliwek z pestkami

garstka posiekanego świeżego rozmarynu lub tymianku

 

Przygotowanie:

Doprawić mięso solą i pieprzem. Obficie oprószyć z obu stron cukrem. Rozgrzać oliwę na patelni i obsmażyć kotlety z obu stron. Zalać winem dodać połowę skórki cytrynowej i oliwek oraz zioła. Przykryć i smażyć do miękkości, ok. 20 minut. W razie potrzeby wygotować płyn, wrzucić do niego resztę skórki cytrynowej i oliwek. Kotlety podawać polane sosem i z gałązką opieczonych pomidorków koktajlowych (pomidorki układamy na blasze, skrapiamy oliwą i pieczemy w 200?C przez 20 ? 30 minut).

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Burrito
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kotewka i zupa z dna plecaka
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Ragoût z wołowiny i ciecierzycy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa krem z pietruszki z kotlecikami z kurczaka
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania dietetyczne
Smażony kurczak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.