Kotlety schabowe ze smażoną persymoną, jęczmienne risotto i persymona z miętowym brązowym cukrem

Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kotlety schabowe ze smażoną persymoną, jęczmienne risotto i persymona z miętowym brązowym cukrem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Kotlety schabowe:

15 dag mąki

2 łyżki oleju

1 kg schabu, pokrojonego na kotlety o grubości 6 mm, rozbite w plastikowym woreczku, lub folii

łyżka prażonych i zmiażdżonych w moździerzu nasion kopru włoskiego (fenkułu)

2 łyżki masła

sól

pieprz



Smażona persymona:

łyżka masła

gałązka rozmarynu

2 twarde persymony, z odciętymi listkami, pokrojone w kawałki o grubości 6 mm

czerwona papryczka chilli, pokrojona cienko po skosie

pół łyżeczki oleju sezamowego

sól

pieprz



Jęczmienne risotto:

łyżka oliwy

pęczek cebuli siedmiolatki, cebulki posiekane bardzo drobno, szczypior pokrojony w cieniutkie krążki i odłożony do dekoracji

26 dag jęczmiennej kaszy perłowej

liść laurowy

120 ml białego wina

1,2 l gorącego bulionu drobiowego

3 łyżki sosu sojowego

10 dag startego parmezanu

łyżka drobno posiekanej skórki z cytryny

sól

pieprz





Persymona z miętowym brązowym cukrem:

4 dojrzałe persymony, z odciętymi listkami, obrane i pokrojone w kostkę

40 g brązowego cukru

łyżka skórki z limonki

3 g porwanych liści mięty

szczypta soli



Kotlety wieprzowe:

1. Mąkę wysypać na duży talerz.

2. Na patelni rozgrzać olej na średnim/dużym ogniu. Kotlety doprawić solą, pieprzem i nasionami fenkułu.

3. Kotlety obtoczyć w mące. Położyć na patelni 2 kotlety (lub tyle, ile się zmieści). Dodać masło.

4. Po mniej więcej 2 minutach, gdy kotlety zrobią się złotobrązowe, obrócić je i smażyć na drugiej stronie. Potem zdjąć z palnika.

5. Usmażyć pozostałe kotlety i odstawić, aż do podania.



Smażona persymona:

1. Na patelni, na średnim ogniu położyć rozmaryn i roztopić masło.

2. Gdy masło się roztopi, wrzucić na patelnię persymony. Smażyć, aż zrobią się złotobrązowe.

3. Dodać chilli, olej sezamowy, doprawić solą i pieprzem. Przemieszać, zdjąć z palnika i odstawić aż do podania.



Jęczmienne risotto:

1. W dużej, głębokiej patelni podgrzać oliwę na średnim ogniu.

2. Dodać pokrojone cebulki siedmiolatki. Smażyć, aż zrobią się miękkie i przeźroczyste.

3. Dodać kaszę i liść laurowy. Zamieszać, żeby wszystkie składniki obtoczyły się w oliwie.

4. Dolać białego wina i zredukować płyn. Następnie wlać połowę bulionu i sos sojowy. Przemieszać.

5. Gdy kasza wchłonie płyn, dolać resztę bulionu i przemieszać. Gdy płyn się wchłonie, a kasza nabierze gęstej, kremowej konsystencji, zdjąć z palnika.

6. Dodać parmezan, skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Przemieszać i zdjąć z ognia.

7. Przed podaniem udekorować drobno pokrojonym szczypiorkiem.



Podanie:

1. Na środku talerza nałożyć jęczmienne risotto.

2. Na risottcie ułożyć 1 duży lub 2 mniejsze kotlety schabowe.

3. Na kotlecie położyć smażoną persymonę i podawać.



Persymona z miętowym brązowym cukrem:

1. Pokrojone w kostkę persymony włożyć do miski.

2. Dodać pozostałe składniki, przemieszać i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Dhansak z baraniny
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Potrawka z kurczaka i groszku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Potrawka mięsna z cebulkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczeń rzymska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.