Tomasz Jakubiak

Kotlety rybne z surówką z czerwonej cebuli i mango


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 389

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg dowolnych filetów rybnych

350 g świeżego boczku

2 jajka

bułka namoczona w mleku

sól

pieprz

smalec do smażenia

bułka tarta do obtoczenia

 

Surówka z czerwonej cebuli z mango:

2 duże czerwone cebule

1 miękkie mango

sól

łyżka sumaka

2 garści musztardowca

mięta i kolendra, po kilka listków

1 łyżeczka płatków chilli

 

Sos:

3 łyżki sosu sojowego jasnego

1 ząbek czosnku, zgnieciony przez praskę

4 łyżki soku z limonki

2 łyżki oleju sezamowego

4 łyżki wrzątku

 

Przygotowanie:

Przygotuj kotlety. Rybę, boczek i odciśniętą bułkę przepuść przez maszynkę.
Do masy dodaj jajka, sól, pieprz i dokładnie wszystkie składniki wymieszaj.
Z masy uformuj kotleciki. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym smalcu.
Przygotuj surówkę.
Cebulę pokrój w krążki, posyp lekko solą i delikatnie zgnieć dłońmi, aż zmięknie. Następnie wymieszaj ją z musztardowcem, porwanymi ziołami i chilli.
Mango potnij na zapałki i dodaj do sałatki.
Składniki sosu umieść w miseczce i wymieszaj, aż się połączą. Odstaw na 20 minut, żeby się przegryzły. Gotowym sosem zalej surówkę w misce i wszystko posyp sumakiem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łosoś w kaszce kuskus
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Łosoś w papilotach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus rybny z sosem nantua
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczona ryba z tapenadą z suszonych pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.