Jan i Jakub   Kuroniowie

Kotlety Pożarskiego


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 27453

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

500 g mielonego mięsa z kurczaka

1 bułka namoczona w mleku

2 jajka

1 łyżka natki pietruszki

100 g tartej bułki

1 łyżka masła

olej

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:

Bułkę moczymy w mleku, a potem odciskamy. Masło ucieramy z żółtkami, a białka ubijamy na sztywną pianę. Do mięsa dodajemy bułkę, 2 żółtka utarte z masłem, natkę pietruszki i wyrabiamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, delikatnie mieszamy masę z ubitymi białkami. Formujemy owalne kotlety, panierujemy je w tartej bułce. Najlepiej jest je smażyć na maśle, ale oczywiście można też na innym tłuszczu. Smażymy je po 5 minut z każdej strony, najpierw na większym, a gdy kotlety się zarumienią – na mniejszym ogniu. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

powrót

Podobne przepisy

Zrazy z grzybami i ziemniakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczeń Monatowej
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczony udziec jagnięcy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wołowina po prowansalsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

klemetko

postów: 5

25.03.2016 16:24

CYTUJ

Kurcze kotlety mielone z kurczaka? Wow super pomysl. A czy czasem kotlety nie sa za suche?

#Kajsa

07.04.2012 19:11


honolulu

CYTUJ

Chłopaki zapomnieli dodać natkę pietruszki :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.