Claire Robinson

Kotlety jagnięce z miętowo-migdałowym pesto


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Kotlety jagnięce z miętowo-migdałowym pesto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 kotletów jagnięcych z kostką (po 3 na osobę)

¼ miarki oliwy z pierwszego tłoczenia *

¼ miarki migdałów *

półtorej miarki świeżych listków mięty

cytryna

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Kotlety skrapiamy oliwą i przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni gillowej (po kilka minut z każdej strony). Migdały prażymy na patelni. Wystudzone przekładamy do robota. Umieszczamy tam również listki mięty, otartą skórkę z cytryny i wlewamy sok z połówki cytryny. Wszystkie składniki pesto miksujemy. Na koniec dolewamy oliwę i znów miksujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem dolewamy odrobinę wody i miksujemy po raz ostatni. Usmażone kotleciki wykładamy na półmisek. Pesto podajemy w miseczce.

powrót

Podobne przepisy

Cielęcina duszona w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Kiełbasa z jabłkiem i szałwią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Schab duszony w sosie miodowo-migdałowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczak pieczony z ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Podudzia kurczaka w sosie śliwkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.