Kotlety cielęce z grilla

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kotlety cielęce z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

4 grube kotlety cielęce z kością

2 łyżki posiekanych świeżych liści tymianku (albo 1 łyżeczka suszonych)

4 łyżki musztardy Dijon

120 ml pinot noir

120 ml oliwy

sól i pieprz

Przygotowanie:

Maksymalnie rozgrzej grill. Ułóż kotlety w naczyniu żaroodpornym, w którym zmieszczą się w jednej warstwie. W misce wymieszaj tymianek, musztardę, wino, oliwę, sól i pieprz. Polej marynatą mięso, obróć kotlety, żeby marynata całkowicie je pokryła. Pozostaw w marynacie, aż do chwili wyłożenia na grill – co najmniej 20 minut, ale lepiej przez całą noc. Ułóż kotlety na grillu i piecz po 4 minuty po jednej stronie. Obróć o 90°, żeby powstała kratka i grilluj przez kolejne 4 minuty. Przewróć i piecz po drugiej stronie w ten sam sposób, aż będą średnio wysmażone, w sumie przez 12-15 minut.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rosół z gęsi z makaronem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rolady z indyka z pomidorami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rostbef w sosie serowo-pieprzowym i pieczone ziemniaki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wołowina na rumiano z woka z pieprzem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.