Kotlety cielęce z grilla

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kotlety cielęce z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

4 grube kotlety cielęce z kością

2 łyżki posiekanych świeżych liści tymianku (albo 1 łyżeczka suszonych)

4 łyżki musztardy Dijon

120 ml pinot noir

120 ml oliwy

sól i pieprz

Przygotowanie:

Maksymalnie rozgrzej grill. Ułóż kotlety w naczyniu żaroodpornym, w którym zmieszczą się w jednej warstwie. W misce wymieszaj tymianek, musztardę, wino, oliwę, sól i pieprz. Polej marynatą mięso, obróć kotlety, żeby marynata całkowicie je pokryła. Pozostaw w marynacie, aż do chwili wyłożenia na grill – co najmniej 20 minut, ale lepiej przez całą noc. Ułóż kotlety na grillu i piecz po 4 minuty po jednej stronie. Obróć o 90°, żeby powstała kratka i grilluj przez kolejne 4 minuty. Przewróć i piecz po drugiej stronie w ten sam sposób, aż będą średnio wysmażone, w sumie przez 12-15 minut.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina hung shao
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Forszmak
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.