Kotlet z soczewicy

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne

Kotlet z soczewicy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

400 g soczewicy

6 łyżek mąki razowej (do zagęszczenia masy)

2-3 duże cebule

4 duże marchwie

5 średnich korzeni pietruszki

1 średni seler naciowy

natka pietruszki

Przyprawy: pieprz cayenne, sól ziołowo, czosnek, kminek, cząber, tymianek, różne zioła opcjonalnie do smaku.



Przygotowanie:

Soczewicę (po namoczeniu ok. półtora godzinnym w wodzie) gotujemy w świeżej wodzie przez ok. 30 min do miękkości (z zielem angielskim, majerankiem i liściem laurowym, aby uniknąć wzdęć). Następnie mielimy na puree. Pokrojoną cebulę szklimy na oliwie. Pozostałe warzywa ugotować i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posiekać natkę pietruszki i połączyć wszystkie składniki. Z masy formułujemy kotleciki i obtaczamy w siemieniu lnianym i/lub z pestkami dyni i słonecznika. Układamy na blasze w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni C.



Wioleta Gasińska

powrót

Podobne przepisy

Zupa dhal
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia koszerna
Ryż zapiekany z kapustą pekińską, groszkiem i imbirem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Szparagi po polsku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Fava - krem z grochu i oliwy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Teryna owocowa z serem pleśniowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.