Roger Mooking

Kotlet schabowy i sos słodko-kwaśny z liczi


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kotlet schabowy i sos słodko-kwaśny z liczi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Kotlety schabowe:

4 kotlety

1 szklanka sosu hoi sin (kupnego, ze słoika)



Liczi na słodko-kwaśno:

1 łyżeczka oleju roślinnego

1 łyżka ziaren sezamu

1 szklanka świeżych owoców liczi (obranych ze skóry, wypestkowanych i pokrojonych na pół)

2 łyżka ryżowego octu winnego

½ cebuli, posiekanej, zanurzonej na 5 minut w wodzie i osuszonej

¼ łyżeczki oleju sezamowego

sól



Kotlety schabowe:

Na pół godziny włożyć kotlety do marynaty z sosu hoi sin (½ szklanki). Rozgrzać grill. Smażyć kotlety, obracając i polewając pozostałym sosem hoi sin aż do zakończenia smażenia: 15-20 minut.



Liczi na słodko-kwaśno:

Na patelni rozgrzać olej roślinny na dość dużym ogniu. Lekko podsmażyć ziarna sezamu. Dodać liczi i ocet, smażyć przez 30 sekund. Dodać cebulę, wstrząsnąć i smażyć przez kolejne 30 sekund. Wlać olej sezamowy. Doprawić solą.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".







powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.